All photos: courtesy of Mole Architects.

All photos by David Butler – courtesy of Mole Architects.

Mole Architects‘ extension for a 17th century farmhouse in the British countryside was designed to be sympathetic to the integrity of the original building, but also to provide additional space and a spacious kitchen diner with lots of glazing providing views out.

Photo: courtesy of Mole Architects.

The result is a modern space with ‘good flow,’ ideal for a growing family and a practical addition to a working farm that avoids both a ‘radical’ ultra-modern style and a pastiche of the old.

Photo: courtesy of Mole Architects.

Indeed, the barrel-vaulted roof and a coated steel roof that arches over courses of bricks reference local agricultural buildings. Inside the first floor bedroon the concave ceiling/walls direct the eye toward a semi-circular window that faces the countryside.

Photo: courtesy of Mole Architects.

Located in the Low Weald Area of Outstanding Natural Beauty (Sussex Down), the Hawthbush extension was designed following research into the historic development of local farmyards characterised by ‘Loose Courtyards,’ ‘L-plans’ and ‘Dispursed Clusters”.

Photo: courtesy of Mole Architects.

This careful and respectful approach contributed to obtain planning permission in a district that has a a site history of refusals.

Photo: courtesy of Mole Architects.

Photos: David Butler – www.molearchitects.co.uk

Photo: courtesy of Mole Architects.