Golf House by Luciano Kruk - All photo by Daniela Mac Adden, courtesy of Luciano Kruk.

Golf House by Luciano Kruk – All photo by Daniela Mac Adden, courtesy of Luciano Kruk.

Argentina 2016Luciano Kruk designed a concrete vacation home at the center of Costa Esmeralda, in Buenos Aires Province. The Golf House is composed by three stacked overlapping volumes that are independently oriented one on top the other. Exposed concrete and glass dialogue with natural surroundings to provide a light, yet private, transparency.


RELATED STORIES: Do not call it just grey. Brutalist, playful, transparent and even water-cleansing: discover the many shades of concrete…

Golf House by Luciano Kruk 02

The Golf House project sits on a virgin dune with wild vegetation overlooking golf courts from both sides. Luciano Kruk worked on a contemporary glazed architecture that could maximise sunlight exposure, offer a panoramic view on the surrounding landscape but also respect the privacy of the owners.

Golf House by Luciano Kruk 03

The prisms’ disposition aims to structure the house as a lookout-artifact composed of three pure volumes set around an articulating axis: vertical circulation. The scope of their overlapping and the partially underground entrance lobby was to lower the height and moderate the visual impact of the whole building” says Luciano Kruk to ArchiPanic.


RELATED STORIES: Get ready for an architecture and design journey in Argentina…

Golf House by Luciano Kruk 06

With its back half buried under the dune, the lower volume lodges the entrance lobby and secondary bedrooms. A cube standing opposite serves as a warehouse supporting the larger prism destined to house the dynamics of the family’s activities.

Golf House by Luciano Kruk 07

The second volume houses a spacious living room, a kitchen and a studio/dining area. Two floor-to-ceiling windows substitute the lateral walls offering a 180° view from both sides. Minimal furniture dialogue with bare concrete both of the floor and pavement. Floating concrete stairs connect to the upper and lower floor.

Golf House by Luciano Kruk 08
Golf House by Luciano Kruk 09
Golf House by Luciano Kruk 10
Golf House by Luciano Kruk 04
Golf House by Luciano Kruk 05

As this see-through section is also parallel to the street, Luciano Kruk reinforced the volume’s privacy by surrounding the building with maritime pines that were strategically positioned also to reduce the sunlight incidence. Likewise, the sunlight vertical incidence from the north was controlled by the horizontal eaves —cantilever slabs—, which monolithically joined to vertical partitions work in the same way as the brise-soleils at the front.

Golf House by Luciano Kruk

The third and upper volume hosts the master bedroom satisfying the client’s requirement of privacy. Adequately independent from the rest the cannon shape section captures views of the distant sea horizon.

Golf House by Luciano Kruk

Golf House features also two decked outdoor terraces. The first extends from the social area overlooking the golf green, a bigger more private expansion on the other side projects the living room and dining area outwards and is sheltered by the cantilevered volume of the master bedroom.

Golf House by Luciano Kruk 13

All photos by Daniela Mac Adden, courtesy of Luciano Kruk.

Golf House by Luciano Kruk 12

 

Golf House by Luciano Kruk 14