JCA Living Lab by J.C. Architecture © Kuo-Min Lee.

JCA Living Lab by J.C. Architecture – All photos by © Kuo-Min Lee.

Interior design – In the heart of Taipei, Taiwan, the regenerated Japanese Colonial house JCA Living Lab by J.C. Architecture was conceived as “a new type of environment for urban living which embraces the layers of history embedded in the site whilst creating a space adapted for modern living”. Against the background of rapid development of the city, “JCA Living Lab has the potential to be a ‘prototype’ that may help re-evaluate the existing stock of Japanese houses“. Explained the jury of INSIDE World Festival of Interiors who named the project World Interior of the Year 2019.

JCA Living Lab by J.C. Architecture © Kuo-Min Lee.

Designed to provide an experience of joyful living, JCA Living Lab is a house designed with its residents in mind, providing considered spaces for children to run freely, but at the same time allowing for rest and reflection.” Explained at J.C. Architecture.

JCA Living Lab by J.C. Architecture © Kuo-Min Lee.

Traditional craftsmanship is contrasted against modern detailing, such as the circular light feature hanging from the roof of the living room, against the backdrop of preserved materials.

JCA Living Lab by J.C. Architecture © Kuo-Min Lee.

JCA Living Lab by J.C. Architecture © Kuo-Min Lee.

The roof skylight shapes a path which acts as a guide for the house, from the beginning to the end. A red, exterior staircase also reaches up to the roof, connecting the ground to the sky. Additional communal spaces were added to the main house, including a kitchen and living room as well as flexible space for group gatherings, the arrangement of spaces was designed to create connections and interactions.

JCA Living Lab by J.C. Architecture © Kuo-Min Lee.

Judges were impressed with how ‘the house is unusually in tune with the differing and sometimes contradictory needs of a young family. Every space can be negotiated and adapted, encouraging the house to be an incubator for positive difference in the family unit.”

JCA Living Lab by J.C. Architecture © Kuo-Min Lee.

They added: ‘local craftspeople were drafted in when needed and recycled elements were mixed freely with new. Ladders to the roof level encourage ongoing hide and seek. Internal space leaks into a garden, itself an outdoor room, whilst light penetrates in unexpected ways and occasional views of the sky offset the otherwise congested urban setting”.

JCA Living Lab by J.C. Architecture © Kuo-Min Lee.

All photos by – Courtesy of World Architecture Festival and J.C. Architecture.

JCA Living Lab by J.C. Architecture © Kuo-Min Lee.