Times Square redesign - Photo by Micheal Grimm - Courtesy of Snøhetta.

Times Square redesign – All photos by Micheal Grimm – Courtesy of Snøhetta.

New York – Norwegian-American firm Snøhetta completed its redesign of Time Square in Midtown Manhattan carving out 2.5 acres of pedestrian-only space. The project for one of the most iconic public spaces in the world transforms a congested vehicular district into a world-class civic space.


RELATED STORIES: Read more about New York architecture and design on Archipanic…

Time Square redesign by Snøetta - Image by MIcheal Grimm, courtesy of Snøetta.

Every day, over 330,000 people move through the “bowtie”-shaped intersection of Broadway and 7th Avenue. Snøhetta’s redesign almost doubles the public space improving the experience of being in Time Square: signature buildings and spectacular signs like the glowing walls of the Bowtie create an outdoor room right in the heart of Manhattan.

Times Square redesign - Photo by Micheal Grimm - Courtesy of Snøhetta.

The project tunes with Times Square’s past and its rich entertainment history to meet the needs and expectations of both New Yorkers and tourists. Indeed, the new permanent pedestrian plaza cleared out decades of old infrastructure cluttering the square while creating a unified ground plane from building front to building front.

Times Square redesign - Photo by Micheal Grimm - Courtesy of Snøhetta.

50-foot long granite benches allow pedestrians to move through the area more comfortably. A clear and simple ground surface made of pre-cast concrete pavers creates a strong anchor for the space, allowing the excitement of Times Square’s commercial components to shine more brightly above.

Time Square redesign by Snøetta - Image by MIcheal Grimm, courtesy of Snøetta.

It’s not only about the new aesthetic but also the long-term physical, psychological and economic benefits on its community” said Craig Dykers, Architect and Founding Partner of Snøhetta.

Times Square redesign - Photo by Micheal Grimm - Courtesy of Snøhetta.

Since the Bloomberg administration closed Broadway to vehicles in May 2009, and the first section of Snøhetta’s pedestrian street opened to the public in spring 2014, the transformation has already had a significant impact on public safety, economic output, and user experience.

Time Square redesign by Snøetta – Image by MIcheal Grimm, courtesy of Snøetta.
Time Square redesign by Snøetta – Image by MIcheal Grimm, courtesy of Snøetta.

Indeed the redesign of Times Square was conceived to accommodate multiple speeds of pedestrian circulation with subtle design gestures that empower people to move in a natural, comfortable way through the space.

Time Square redesign by Snøetta - Image by MIcheal Grimm, courtesy of Snøetta.

With a significant positive impact on public safety, air quality, and economic output, the project has transformed Times Square into a world-class civic space that reflects the best of New York City, allowing the “Crossroads of the World” to retain its edge while refining its floor. 

Time Square redesign by Snøetta - Image by MIcheal Grimm, courtesy of Snøetta.

All photos by Micheal Grimm – Courtesy of Snøhetta.

Time Square redesign by Snøetta - Image by MIcheal Grimm, courtesy of Snøetta.