FRAN SILVESTRE ARQUITECTOS VALENCIA_BALINT HOUSE_009

The Balint House by Spanish practice Fran Silvestre rises in a suburban region of Valencia. The project merges perfectly with the surrounding landscape thanks to its elliptical volumes facing a crescent-shaped pool.

FRAN SILVESTRE ARQUITECTOS VALENCIA_BALINT HOUSE_001

The aerodynamic architecture of the two soreys building guides the eye towards the deepness of the neighbouring landscape and minimise the volumetric impact on the site.

Indeed, the one-piece continuous curved facade in the front tricks the eye as it seems to lodge only one of the two floors of the villa.

FRAN SILVESTRE ARQUITECTOS VALENCIA_BALINT HOUSE_002

Inside, the Balint house is articulated through a central void which leads to all the rooms. Several glass sections on the building rooftop create carpets of sun light that transform the innerspace as the hours go by.

FRAN SILVESTRE ARQUITECTOS VALENCIA_BALINT HOUSE_026

The ground floor hosts an extensive kitchen and a living room that opens onto the front patio and the pool.

FRAN SILVESTRE ARQUITECTOS VALENCIA_BALINT HOUSE_018

On the upper floor the bedrooms and a roof terrace overlook the garden.

FRAN SILVESTRE ARQUITECTOS VALENCIA_BALINT HOUSE_028

The Balint House’s volume is placed leaving as much free free surface as possible towards the southern edge of the plots, while the lateral limits are blurred with vegetation. Other elements resemble the curved nature of the place topography” comment at Fran Silvestre.

FRAN SILVESTRE ARQUITECTOS VALENCIA_BALINT HOUSE_019

Four concrete supports of the lower floor hold the arched roof, from which the room’s floor hangs.

FRAN SILVESTRE ARQUITECTOS VALENCIA_BALINT HOUSE_010

The Balint house’s structure is covered by a monolithic, ventilated facade, which is realised with a Solid Surface with a simple curve that doesn’t require thermoforming to adapt to the geometry of the piece.

FRAN SILVESTRE ARQUITECTOS VALENCIA_BALINT HOUSE_021

The rest of materials used in the construction range from white to black covering all scales of gray.

FRAN SILVESTRE ARQUITECTOS VALENCIA_BALINT HOUSE_020

The Balint House by Fran Silvestre Arquitectos. Photos by Diego Opazo – Courtesy of Fran Silvestre Arquitectos, Spain.

FRAN SILVESTRE ARQUITECTOS VALENCIA_BALINT HOUSE_008

FRAN SILVESTRE ARQUITECTOS VALENCIA_BALINT HOUSE_035