Arvo Pärt Centre by NietoSobejano Arquitectos

Arvo Pärt Centre by NietoSobejano Arquitectos

Spanish studio NietoSobejano Arquitectos won the contest for the Arvo Pärt Centre in Estonia. A geometrical grid of courtyards, room and wooden columns finds a balance between the musical intimacy of the composer and the powerful beauty of the woodland landscape of Laulasmaa.

Arvo Pärt Centre by NietoSobejano Arquitectos
Arvo Pärt Centre by NietoSobejano Arquitectos
Arvo Pärt Centre by NietoSobejano Arquitectos
Arvo Pärt Centre by NietoSobejano Arquitectos
Arvo Pärt Centre by NietoSobejano Arquitectos
Arvo Pärt Centre by NietoSobejano Arquitectos
NS_APC_ALZADO2_400
Arvo Pärt Centre by NietoSobejano Arquitectos
Arvo Pärt Centre by NietoSobejano Arquitectos

The radical decision of preserving all the pine trees, generates an unexpected dialogue between the unitary structure of the roof and the playful disposition of the courtyard voids. After all, aren’t void and silence the hidden protagonists of architecture and music?” Say Enrique Sobejano and Fuensanta Nieto

Arvo Pärt Centre by NietoSobejano Arquitectos

Arvo Pärt Centre by NietoSobejano Arquitectos


RELATED STORY: Studio Weave has transformed an awkward exterior space landlocked by buildings into the LULLABY FACTORY, a secret world in the heart of London that cannot be seen except from inside the hospital and cannot be heard by the naked ear (only by tuning in to its radio frequency or from a few special listening pipes).

Studio Weave: The Lullaby Factory
Lullaby Factory 02
Lullaby Factory 03
Lullaby Factory 04

Arvo Pärt Centre by NietoSobejano Arquitectos

Arvo Pärt Centre by NietoSobejano Arquitectos

Wrapped by two long curved wooden walls that separate the more private areas, the interior space hosts the archive and a library linked to workshop and office rooms. An auditorium with a foyer that are connected to a shop and a cafe looking on the exterior landscape.

Arvo Pärt Centre by NietoSobejano Arquitectos

Arvo Pärt Centre by NietoSobejano Arquitectos

The materials relate to the warm and intimate character of the entire project. Inside walls and ceilings of white oiled pine wood, and continuous paved flooring interact with the natural light filtered through the courtyards.

Arvo Pärt Centre by NietoSobejano Arquitectos

Arvo Pärt Centre by NietoSobejano Arquitectos

On the exterior a new roof conceived as a large platform unifies the architectural proposal blending with the organic shapes of the surrounding trees.

Arvo Pärt Centre by NietoSobejano Arquitectos

Arvo Pärt Centre by NietoSobejano Arquitectos

The façades are conceived as a filter feature a changing sequence of slender columns, a free architectural representation of Arvo Pärt’s compositions. The pentagonal observation tower rises above the trees to allow a distant view toward the sea.


RELATED STORY: Instead building futuristic skyscrapers in fancy architectural hot-spots, seven international studios designed archi-bus-stops plunging into Austria alpine landscape and craftmanship.

14157032103_7b9a82e55b_b
14136975855_24ee657021_b
14133633501_f9618479de_b
13950336268_789b3661b5_k

Arvo Pärt Centre by NietoSobejano Arquitectos

Arvo Pärt Centre by NietoSobejano Arquitectos

Photos: courtesy of NietoSobejano

Arvo Pärt Centre by NietoSobejano Arquitectos

Arvo Pärt Centre by NietoSobejano Arquitectos

Arvo Pärt Centre by NietoSobejano Arquitectos

Arvo Pärt Centre by NietoSobejano Arquitectos